Penge

Sådan påvirker sportslige resultater en fodboldklubs aktiekurs

Brøndby har allerede løftet DBU Pokalen i denne sæson, og det var deres første trofæ i et årti. Nu skal de så forsøge at sikre sig det danske mesterskab for første gang siden 2005, hvilket vil betyde, at de er tilbage på tronen af dansk fodbold efter 13 års ventetid. Selvom det selvfølgelig er kæmpestort for både spillerne, staben og fansene, så er der også andre som nyder godt af deres succes.

SPONSORERET INDHOLD

Før sæsonen startede, den 16. juli 2017, lå aktiekursen hos de blå-gule fra Vestegnen nemlig på omkring 60 øre pr. stk. Umiddelbart inden den altafgørende hjemmekamp mod FC Midtjylland, den 14. maj 2018, der definitivt kunne sende mesterskabet til Brøndby, var den næsten firedoblet til 2 kroner og 30 øre pr. stk. De blå-gule fra Vestegnens aktionærer har altså på lidt under ti måneder oplevet en stigning på intet mindre end 383 procent.

Opgøret mod midtjyderne blev dog tabt med 0-1, da gæsternes Bubacarr Sanneh headede sejrsmålet i kassen efter 83 minutter. Nederlaget til FCM var ikke kun følelsesmæssigt hårdt for de titusindvis af Brøndby-fans, der så kampen på stadion, i TV eller fulgte den på livescore – den kostede også dyrt på bundlinjen.

Aktiekursen tog således et dyk, og dagen efter var den faldet med mere end tyve procent til 1 krone og 80 øre pr. stk. Selvom den siden da har stabiliseret sig en smule og er oppe over to kroner pr. stk. igen, så viser dette eksempel meget godt, hvordan sportslige resultater kan påvirke en fodboldklubs aktiekurs.

Hvad vil et dansk mesterskab betyde?

Hvis missionen lykkedes for de blå-gule fra Vestegnen, og det danske mesterskab bliver vundet, så kan deres aktionærer se frem til endnu større kursstigninger. For ikke nok med at Brøndby kommer til at få rigtig mange millioner i TV-penge, præmiepenge og diverse andre indtægter, så har de endda også muligheden for at kvalificere sig til gruppespillet i enten Champions League eller Europa League.

Et Champions League-gruppespil vil udover en kæmpe sportslig succes også være en sand guldgrube. Seks gruppespilskampe vil således sikre de blå-gule fra Vestegnen mindst 100 millioner kroner – allerede inden det første opgør overhovedet er fløjtet i gang. Mindre kan dog også gøre det. Hvis de ender i gruppespillet af Europa League, så lyder den økonomiske gevinst på mindst 25 millioner kroner, hvilket helt sikkert vil lune i klubkassen.

Brøndby kom nemlig ud af kalenderåret 2017 med endnu et underskud. Denne gang lød det samlede tab på 24,8 millioner kroner. Det var syvende år i streg med blodrøde tal på bundlinjen. I denne syvårsperiode lyder det samlede underskud på svimlende 600 millioner kroner, hvilket selvfølgelig hænger sammen med deres skuffende sportslige resultater.

Fra 2010 til 2017 er de blå-gule fra Vestegnen sluttet på henholdsvis en tredjeplads, en niendeplads, en niendeplads, en fjerdeplads, en tredjeplads, en fjerdeplads og en andenplads. Derudover formåede de ikke at kvalificere sig til et europæisk gruppespil eller at vinde en pokaltitel.

Nu begynder det dog at lysne for traditionsklubben, og de forventer da også at komme ud af 2018 med sorte tal på bundlinjen. Hvis de tilmed vinder det danske mesterskab og/eller kommer i et europæisk gruppespil, så kan deres aktionærer med statsgaranti se frem til at få forsødet tilværelsen. Der er således ikke den store tvivl om, at sportslige resultater har en påvirkning på en fodboldklubs aktiekurs.

Be the First to comment. Read More